Hybride Warmtepompen

Hybride Warmtepompen

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een HR cv ketel. De warmtebron voor de warmtepomp is in de meeste gevallen de buitenlucht. Op momenten dat de warmte levering van de warmtepomp niet toereikend is, genereert de combi-ketel extra capaciteit. Bij lage buitentemperaturen, als het rendement van de warmtepomp minder goed is dan dat van de cv ketel, schakelt de warmtepomp uit, waardoor de cv ketel de verwarmingsfunctie geheel overneemt. Warm tapwater wordt geleverd door de cv ketel. 

Het hybride systeem levert een besparing op het gasverbruik op tot wel 70% op het gemiddelde gasverbruik. Uw extra elektriciteitsverbruik hangt af van de mate van isolatie van uw woning. MilieuCentraal berekent de totale besparing voor een gemiddelde tussenwoning op ca. € 300,- tot ca. € 400,- per jaar.

Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp soms verplicht bij de vervanging van de cv ketel.

Om de transitie naar duurzame energie te versnellen, wordt het vanaf 2026 voor een deel van de woningen wettelijk verplicht om over te stappen op een duurzaam alternatief wanneer uw cv ketel aan vervanging toe is. In de meeste gevallen gaat het dan om een hybride warmtepomp. Dit betreft dan met name woningen waar de terugverdientijd van een warmtepomp maximaal 7 jaar bedraagt. In de praktijk betreft dit woningen waar het gemiddeld gasverbruik meer dan 1500 m3 per jaar is.

Subsidie

De overheid subsidieert de aanschaf van een hybride warmtepomp. Bij de aanschaf van Hybride warmtepomp komt u in aanmerking voor een ISDE subsidie van € 2.400 - € 2.700,-. Hierdoor heeft u uw investering snel terugverdiend.