088-5019000Contact
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Airco informatie

Op deze pagina vindt u alle informatie over de verschillende airco systemen en de werking van een airco.

 

Waarom airconditioning?

Met airconditioning realiseert u het gewenste klimaat met de juiste temperatuur en de gewenste luchtvochtigheid. Moderne airco-installaties leveren schone, gezonde, gekoelde lucht en voorkomen schimmelvorming. Verwarmen met een moderne airco kan een uitkomst zijn in situaties waarin de cv installatie niet verder kan worden uitgebreid of wanneer u slechts één ruimte wilt verwarmen. In de tussenseizoenen kan de cv-installatie dan vaak zelfs uitgeschakeld blijven. Door het efficiënte verwarmingsproces van de moderne airco bespaart u dan zelfs op energie!  Moderne, inverter gestuurde split-unit airco systemen zijn compact en doen hun werk geruisloos. 

Hoe werkt het een airconditioning systeem? 

Airco werking

 

Een airconditioningsysteem kan koelen, maar ook verwarmen en ontvochtigen. 

Een airconditioningsysteem produceert geen koude lucht, maar koelt de lucht af door de warmte eraan te onttrekken. Het systeem maakt gebruik van het natuurkundige principe dat door verdamping warmte aan de omgeving wordt onttrokken. Wat verdampt is het koudemiddel dat door het apparaat stroomt. Terwijl dit verdampt in de verdamper (3) blaast de ventilator in de binnenunit de gekoelde lucht in de te koelen ruimte. Dit is de z.g. lagedrukzijde van het systeem. Het verdampte koudemiddel wordt in gasvormige toestand door de compressor (4) aangezogen en gecomprimeerd tot heet gas. De compressor perst het hete gas door de condensor (1). Dit is de z.g. hogedruk zijde van het systeem. In de condensor condenseert het gasvormige koudemiddel tot vloeistof, terwijl de ventilatormotor de daardoor ontstane warme lucht de buitenlucht inblaast. Het expansieorgaan (2) realiseert een sterke drukverlaging voordat de vloeistof weer verdampt in de verdamper. Hiermee is de cirkel rond en begint het proces weer opnieuw.

Door het bovengenoemde natuurkundige principe onttrekt een airconditioningsysteem ook vocht aan de lucht in de ruimte. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. De afgescheiden condensdruppels worden afgevoerd door het systeem.

 

Verwarmen met behulp van een airconditioning systeem.

Tegenwoordig is elk airconditioningsysteem voorzien van een omkeerklep waardoor het systeem omgekeerd kan werken (warmtepomp-principe) en daardoor ook kan voorzien in verwarming. Zelfs bij -15°C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Vooral in de tussenseizoenen kan de cv installatie dan uitgeschakeld blijven. Zo bespaart u flink op energie.

 

Rendement.

De huidige generatie airconditioningsystemen is niet meer voorzien van een aan-uit compressor, maar voorzien van een toerengeregelde inverter compressor. Afhankelijk van de capaciteitsvraag regelt de compressor constant op basis van toerental. Dit biedt meer comfort, minder geluid, minder temperatuurschommelingen en is energiezuiniger. Moderne airco-systemen met inverter systeem hebben een zeer hoog energie-rendement. Voor elke gebruikte kW elektrisch vermogen krijgt u ca. 4 kW aan koelvermogen retour.

 

Airco begrippen

 Koudemiddel

Een airconditioningsysteem is een gesloten systeem, voorzien van een bepaalde hoeveelheid koudemiddel. Voor airconditioningsystemen worden i.h.a. R410A of het milieuvriendelijker R32 als koudemiddel toegepast. Het koudemiddel kan alleen vrijkomen door een lekkage.

Condenswater

Bij een werkend airconditioningsysteem komt vocht vrij (condenswater). Dit kan afgevoerd worden naar het riool of naar buiten. Wanneer dit niet mogelijk of wenselijk is, biedt een condenspomp uitkomst.

Inverter systeem

De moderne,  inverter gestuurde systemen zorgen voor een constante binnentemperatuur. Bij veranderingen passen ze de temperatuur automatisch en traploos aan (vergelijkbaar met de modulerende Cv ketel). Als u de temperatuurinstelling verandert, zal de airconditioner de maximale capaciteit van de compressor gebruiken om de gewenste temperatuur snel te bereiken. Dit resulteert in 15% sneller koelen en 50% sneller verwarmen. Nadat de gewenste temperatuur bereikt is, gaat de inverter airconditioner naar de spaarstand. Door frequent aan- en uitschakelen van de compressor te vermijden, wordt de levensduur verlengd en bespaart u tot 50% op het energieverbruik in vergelijking met een aan-uit airco unit. De compressor van een inverter gestuurde airco installatie werkt met een minimale snelheid om de gewenste temperatuur te verzekeren. Dit betekent dat de compressor en ventilator minder geluid maken.

Singlesplit airconditioningsysteem

Een singlesplit airconditioningsysteem bestaat uit een buitenunit en een binnenunit, die door middel van koelleidingen en bekabeling met elkaar verbonden zijn.

Multisplit airconditioningsysteem

Een multisplit airconditioningsysteem bestaat uit een buitenunit en meerdere binnenunits, die per binnenunit door koelleidingen en bekabeling met elkaar verbonden zijn. Een multisplit airconditioningsysteem kan, als alternatief voor meerdere single splitsystemen, vaak worden toegepast als meerdere, gescheiden ruimtes van een airconditioningsysteem dienen te worden voorzien.

Inbedrijfstelling

Nadat het airconditioningsysteem conform de voorschriften is gemonteerd, volgt de inbedrijfstelling van het systeem. Dit proces bestaat uit een aantal handelingen:

• Het maken van de koeltechnische verbindingen;

• Het uitvoeren van een lekdichtheidstest;

• Het vacumeren van het systeem;

• Het vullen van het systeem met het in de buitenunit aanwezige koudemiddel;

• Het eventueel bijvullen van het systeem bij langere leidinglengtes.

Het in bedrijf stellen mag uitsluitend gebeuren door F-gassen (STEK)  gecertificeerde monteurs en bedrijven. WarmteBeheer.nl werkt samen met diverse zelfstandige, STEK gecertificeerde monteurs. WarmteBeheer.nl is hierdoor in staat de ingebruikstelling voor u te verzorgen. De ingebruiksstelling kan in het algemeen binnen een termijn van 5-10 werkdagen na aankoop van het systeem plaatsvinden. U kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice. Telnr. 088-5019000. 

De z.g. Plug & play airco's hoeven niet in bedrijf te worden gesteld door een STEK gecertificeerde monteur. Deze airco's zijn geschikt voor volledige zelfmontage. Nadat u het binnendeel heeft gemonteerd en het buitendeel heeft geplaatst kan de airconditioning met behulp van de eenvoudige spankoppeling op druk worden gezet. De airco is direct klaar voor gebruik. Deze sets worden standaard geleverd met een voorgevulde koelleiding.  

 

Capaciteitsberekening airco

Om het juiste type airco te kiezen, moet u eerst vaststellen hoeveel capaciteit/vermogen benodigd is voor de gewenste ruimte.

Een airconditioner moet altijd voldoende capaciteit hebben voor de ruimte die gekoeld dient te worden. Bedenk;  beter iets te veel capaciteit dan te weinig!

 

Bereken uw airco capaciteit in een paar stappen:

 

Stap 1. Stel de inhoud vast van de ruimte die de airconditioner moet koelen

Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte)

Voorbeeld: De ruimte is 4 meter lang, 5 meter breed en 2,5 meter hoog.

De inhoudt van de ruimte is dan 50m3.

 

Stap 2. Bepaal de warmte-factor van de te koelen ruimte

Warmte-factor 30: Goed geisoleerde ruimte, weinig ramen, geen plat of schuin dak en weinig elektronische apparatuur.

Warmte-factor 40: Minder goed geisoleerde ruimte, veel ramen of een ruimte waar meer elektronische apparatuur aanwezig is.

Warmte-factor 50: Ruimtes met een hoge warmtelast, ruimte met plat dak, een schuin dak, een zolder of een ruimte met veel ramen en veel elektronische apparatuur.

 

Stap 3. Vermenigvuldig de ruimte met de bijbehorende warmte-factor:

Neem de inhoud in m3 van de te koelen ruimte uit stap 1.

Neem de warmte-factor van de te koelen ruimte uit stap 2.

Vermenigvuldig deze beide getallen. Het resultaat is het benodigde koelvermogen in kW

 

Voorbeeld voor een zolderkamer van 50m3: 50 x 50 (50 m3 * Warmte-factor 50) = 2500 Watt (2,5 kW)

Om de ruimte te koelen heeft u een aircosysteem met een capaciteit van 2,5kW (2500W) nodig.

Indien u niet zeker bent van de gekozen warmte-factor, kies dan voor de hoogste warmte-factor.

 

Het koelvermogen kan worden weergegeven in kW, maar wordt soms weergegeven in BTU. Dit gebeurt voornamelijk bij mobiele airco's. 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU. 2500W koelvermogen is dan gelijk aan 8530 BTU.

­čŹ¬ Cookie instellingen
Fijn dat u er bent! We helpen u graag zo optimaal mogelijk en gebruiken hiervoor cookies. Stel ze hieronder naar wens in. Deze instellingen kunt u altijd wijzigen