Informatiepagina zonnepanelen

 

Zonnepanelen; Uw portemonnee in het zonnetje

Met zonnepanelen bespaart u direct op uw energierekening. Nadat u vastgesteld heeft welk percentage u van uw (te verwachten) verbruik zelf wilt opwekken, kan het te installeren vermogen van zonnepanelen worden berekend. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).  De prijs voor elektriciteit gaat naar verwachting stijgen, terwijl u met zonnepanelen jarenlang stroom opwekt, waar u vervolgens niets meer voor hoeft te betalen. In de zon werken zonnepanelen op volle toeren, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wekken ze stroom op. Ca. 70% van de jaarlijkse opbrengst wordt gerealiseerd van april tot en met september.

In Nederland kan gesteld worden dat 1 Wattpiek (Wp) een opbrengst heeft van circa 0,85 kWh per jaar. Diverse variabelen zijn hierop van invloed, zoals de ligging van uw woning, de dakoriëntatie en de hellingshoek. Ook de ligging van uw woonplaats is van invloed. Het westen heeft meer zonne-uren dan het oosten van het land.

Het te installeren vermogen kunt u berekenen met behulp van tabel 1:

Tabel 1A. Invloed dakoriëntatie en hellingshoek. 

Richting/

Zuid

Zuidwest

West

Noordwest

Noord

Noordoost

Oost

Zuidoost

hellingshoek

 

 

 

 

 

 

 

 

0

0,80

0,80

0,80

0,80

0,80

0,80

0,80

0,80

10

0,86

0,84

0,8

0,75

0,73

0,75

0,8

0,84

20

0,89

0,87

0,78

0,69

0,65

0,69

0,78

0,87

30

0,92

0,87

0,76

0,62

0,57

0,62

0,76

0,88

40

0,92

0,87

0,73

0,56

0,48

0,57

0,74

0,87

50

0,9

0,84

0,69

0,51

0,4

0,51

0,700

0,84

60

0,86

0,80

0,65

0,45

0,33

0,45

0,65

0,8

70

0,81

0,75

0,59

0,39

0,27

0,39

0,59

0,75

80

0,73

0,68

0,52

0,33

0,22

0,33

0,53

0,68

90

0,65

0,60

0,45

0,28

0,18

0,28

0,46

0,60

 

 Tabel 1B. Invloed ligging woonplaats.

 

 

Drente, Gelderland, Overijssel, 

Utrecht, Groningen

Noord Brabant,

Friesland

Zuid-Holland, Limburg, Flevoland

Noord-Holland Zeeland

Waddeneilanden

Provincie

 0,95

1

1,02

1,03

1,04

1,05

 

Het te installeren vermogen = Gewenste vermogen in kWu/( hoekfactor x provinciefactor)

Woont u bijvoorbeeld in Noord-Holland, met een dak gericht op het zuidwesten en een hellingshoek van 30 graden en u wilt u totale jaarlijkse verbruik van bijvoorbeeld 3000 kW opwekken met zonnepanelen, dan dient u 3000/(0,87*1,04) Wp = 3315 Wp te installeren. Een zonnepanelensysteem (PV systeem) van 12 panelen (bij gemiddeld 285 Wp per paneel) kan u dus jaarlijks dus al voorzien van de volledige 3000 kWh.

Als u bijvoorbeeld 10 zonnepanelen installeert voor een bedrag van ca. € 2.300,- incl. BTW, levert uw zonnepaneleninstallatie u ca. € 800,- tot € 1000,- per jaar op. De BTW krijgt u als particulier terug, waardoor u uw investering in een zonnepanelen installatie (PV-installatie) vaak al binnen ca. 3-4 jaar terugverdient als u zelf installeert en binnen 4-5 jaar als u laat installeren!

Salderen

Salderen maakt een investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk. Als u een deel van de zonne- energie overdag gebruikt voor eigen energieconsumptie, dan bespaart u direct op uw elektriciteitsrekening. U hoeft dan minder stroom in te kopen. Vaak produceren zonnepanelen echter stroom op een moment dat u zelf geen stroom gebruikt. Dat is geen probleem; die door u opgewekte stroom kunt u terugleveren aan het energiebedrijf. Het energiebedrijf verrekent de levering met de stroom die u afneemt van het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Het energiebedrijf betaalt daarvoor dezelfde prijs als u betaalt voor uw stroom (gemiddeld 35 cent per kWh, prijspeil 2022). Deze salderingsregeling blijft in ieder geval tot 2023 in stand. Er ligt een voorstel bij de tweede kamer om deze regeling vanaf 2023 in 8 jaar langzaam af te bouwen en te vervangen door een vergelijkbare energiesubsidie, waarmee het voordeel op de energiebelasting elk jaar iets minder wordt. 

Salderen heeft wel een maximum: als u jaarlijks meer stroom aan het net levert dan de stroomt u van het net afneemt, dan krijgt u een lagere vergoeding voor het overschot dat u produceert. Deze zogeheten terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf en ligt ongeveer tussen 8 en 20 cent per kWh. Het is dus van belang dat u het aantal opgewekte kWh goed afstemt op uw jaarlijkse verbruik. 

Saldering vindt plaats met behulp van uw elektriciteitsmeter. De ouderwetse analoge Ferrasimeter (met wieltje en telwerk) saldeert volautomatisch door terug te lopen als u meer stroom opwekt dan dat u gebruikt. Als u overgaat op een slimme meter, vraag dan om een digitale meter met terugleverregistratie. Voor een mogelijke variant op de salderingsregeling na 2023 zal een slimme meter waarschijnlijk vereist zijn. Het aanmelden van de zonnepaneleninstallatie bij de netbeheerder is noodzakelijk om te kunnen salderen. 

BTW teruggave particulieren

Als particulier kunt u de BTW terugontvangen van uw investering in zonnepanelen. Dit maakt een investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk maakt. Het gaat hierbij om 21% BTW over het materiaal en installatiekosten. Als u investeert in zonnepanelen wordt u gezien als ondernemer voor de Omzetbelasting. Dit betekent dat u de BTW over de investering mag terugvragen. U dient zich in te schrijven bij de Belastingdienst als ondernemer. U hoeft zich als particulier niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De te betalen BTW over de opgewekte stroom is een laag bedrag. De Belastingdienst heeft het bovendien gemakkelijk gemaakt door standaardbedragen te hanteren (het forfait). U valt hiermee onder de kleine ondernemersregeling. De belastingdienst verlangt dat er een in de 4 jaar na eerste aangifte nog elk jaa, per kwartaal, een BTW-aangifte wordt gedaan, waarin wordt aangegeven hoeveel BTW u verschuldigd bent (dit is het forfaitbedrag), Als u dit niet doet, bent u elk jaar 20% van de BTW die u in het begin hebt teruggekregen, aan de belastingdienst verschuldigd. Als u echter een zonnepaneleninstallatie hebt aangeschaft van minder dan € 11.904,- (excl. BTW) kunt u vrijstelling van de kwartaalaangiftes aanvragen. U heeft daarvoor de tijd tot zes maanden na aanschaf van de zonnepanelen.

Hoe u de BTW op uw investering terugvraagt, vindt u hier.

Zakelijke regelingen

Voor zakelijke investeerders in zonnepanelen zijn diverse regelingen beschikbaar, die een investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk kunnen maken. Dit zijn de volgende regelingen;

Zonnepanelen; verschillende types 

Zonnepanelen zijn er in verschillende maten, kleuren en vermogens verkrijgbaar. 

De meest gebruikelijke types zonnepanelen zijn de z.g. monokristallijne zonnepanelen en de polykristallijne zonnepanelen. Het aatste type wordt tegenwoordig bijna noiet meer gebruikt. De zonnecellen gemaakt zijn van silicium. Het productieproces van de cellen bepaalt of het om mono- of polycellen gaat. Een gangbaar zonnepaneel bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde een kunststoffolie. Monokristallijne zonnepanelen zijn er in twee varianten; gewone Monokristallijne zonnepanelen, waarbij sprake is van een zwart paneel (al dan niet met een zwart gespoten rand) met dunne aluminiumkleurige lijntjes of All black zonnepanelen. Bij de laatste variant is (vrijwel) geen aluminium meer te zien. Er wordt ook nog wel onderscheid gemaakt tussen all black en full black. In het laatste geval is helemaal geen aluminium meer te zien.

Het vermogen dat een zonnepaneel opwekt loopt over een levensduur van ca. 25 jaar langzaam terug door veroudering. Dit noemt men de degradatie van zonnecellen. Fabrikanten bieden een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar. In de praktijk blijkt dat het teruglopen van het vermogen minder is dan 20% over 25 jaar. 

Evenals bij Polykristallijne zonnecellen wordt ook bij Monokristallijne zonnecellen wordt het silicium gesmolten. De afkoeling vindt echter op gecontroleerde wijze plaats waardoor de kristallen allemaal netjes eenzelfde richting hebben. Monokristallijne zonnepanelen zijn daardoor vooral mooier. Ze hebben een donkere kleur, bijna zwart. Monokristallijne zonnepanelen leveren ook een iets hogere opbrengst per m2. Dit verschil komt vooral tot uiting bij direct sterk zonlicht en bij hoge temperaturen. Monokristallijne zonnepanelen zijn daardoor iets geschikter voor kleinere daken met oriëntatie naar het zuiden. Bij de monokristallijne zonnepanelen, wordt vaak gebruik gemaakt van een zwart geanodiseerde aluminium rand. Dit type wordt zonnepanelen wordt Monokristallijn Full-black genoemd. Er ontstaat daardoor een mooi, strak geheel met een bijzondere uitstraling.

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, afgekort Wp. Een zonnepaneel met een capaciteit van bijvoorbeeld 400 Wp levert meer op dan een zonnepaneel van 370 Wp. Een paneel met minder vermogen is vaak kleiner. De keuze voor zonnepanelen van 370 Wp of 400 Wp is afhankelijk van het legplan; hoeveel zonnepanelen kunt u daadwerkelijk kwijt.

De bij een zonnepaneel aangegeven efficiency van een zonnepaneel geeft aan hoeveel energie van licht door zonnepanelen in elektriciteit wordt omgezet. Hoe hoger het percentage, des te hoger de opbrengst aan elektriciteit.

Wanneer het dakoppervlak beperkt is, is de aanschaf van zonnepanelen met een hoog vermogen (veelal dus monokristallijn) aan te bevelen. Zo krijgt u toch een hogere opbrengst met uw zonnepanelen. Dus hoe hoger de waarde, hoe meer capaciteit u uit uw dakoppervlak haalt. Onder ideale omstandigheden kan tot 100% van het opgegeven vermogen van een zonnepaneel gehaald worden. Dit is afhankelijk van o.a. de positionering van de zonnepanelen, de hellingshoek, de buitentemperatuur en de locatie. De opbrengst van zonnepanelen is bepaald bij een temperatuur van 25 graden. Op een warme zomerdag kan de temperatuur van de zonnepanelen oplopen tot boven de 60 graden Celsius, waardoor de opbrengst met ca. 20% afneemt. Installeer daarom de zonnepanelen niet te dicht op elkaar en zorg ervoor dat de wind tussen de panelen door en ook onder de panelen door kan waaien. Monokristallijn zonnepanelen zijn iets minder gevoelig voor een temperatuurstijging.

Naast de bovengenoemde Glas-folie zonnepanelen zijn de z.g. Glas-glas zonnepanelen in opkomst. Deze zonnepanelen hebben glas aan de achterzijde in plaats van een folie. Met dit soort zonnepanelen wordt de zogenaamde degradatie van gangbare zonnepanelen voor een deel weggenomen. Dit betekent een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie. Het Glas-glas paneel heeft minder last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. De degradatie van deze panelen is daardoor lager. De meeropbrengst van deze panelen is echter beperkt tot ca. 5% over een levensduur van 25 jaar. Glas-glas panelen zijn meestal in zwart (monokristallijn) uitgevoerd. Een minder gebruikt type zonnepaneel zijn de z.g. dunne film zonnepanelen, ook wel CIS zonnepanelen genoemd. Deze zonnepanelen zijn uitsluitend interessant als u veel oppervlakte beschikbaar heeft, omdat het rendement van deze zonnepanelen ca. 20% lager ligt per m2 dakoppervlakte. 

Afmetingen en legplan

Zonnepanelen hebben verschillende afmetingen. De exacte afmetingen zijn afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen.  De standaardafmeting van de meeste zonnepanelen is 1,65 m. x 1,00 m. Zonnepanelen met een vermogen van meer dan 300Wp zijn soms 2,00 m x 1,00 m. Gemiddeld kunt u voor een schuin dak dus rekening houden met een afmeting van ongeveer 1,65 m2 per paneel. Houdt bij plaatsing op een schuin dak voor de veiligheid rekening met een afstand van ca. 20 cm (1 dakpan) tot de dakrand. Bij platte daken dient u rekening te houden met de wettelijk verplichte afstand van 50 cm van de rand van het dak. Dan dient u er bovendien rekening mee te houden dat een rij zonnepanelen last kan hebben van schaduw van de rij die ervoor staat. Bij platte daken moet u dan ook rekening houden met ca. 2,5 m2 per paneel.

Bij platte daken wordt gebruik gemaakt van consoles van kunststof of aluminium, die in rijen achter elkaar worden geplaatst. De opstellingshoek van het veelgebruikte FlatFix Fusion is standaard 13 graden, waarmee in elke situatie een zeer hoog rendement wordt behaald. De optimale afstand tussen de rijen, gemeten van voorzijde tot voorzijde, bedraagt 1.80 meter (zuiden van Nederland) - 1.90 meter (noorden van Nederland). De minderopbrengst bij rij-afstandverkleining van 5% veroorzaakt een een minderopbrengst door schaduwvorming van ca. 1% en een rij-afstandverkleining van 10% veroorzaakt een minderopbrengst van 2%. Een zuidligging is optimaal. Zuid-oost of Zuid-west geeft een rendementsverlies van 5%. Om een maximaal aantal zonnepanelen te kunnen plaatsen wordt soms gekozen voor een Oost-West ligging. De opbrengst van de zonnepanelen is dan ca 20% lager dan bij een zuidligging. 

Schaduwvorming

Als sprake is van schaduwobjecten (bijvoorbeeld een schoorsteen, een boom, een dakkapel of hoog gebouw) dan kan dit invloed hebben op de opbrengst van uw PV-installatie. Als schaduwvorming vooral van toepassing is op laaghangende zon in de maanden van oktober tot en met maart, dan zal de minderopbrengst minder dan 5% zijn, omdat 70% van de stroomopwekking plaatsvindt van april tot en met september. Als er sprake is van schaduw die gedurende de dag schaduw bij een deel van de zonnepanelen voor komt, dan kunt u dit opvangen met zogenaamde power optimizers. Power optimizers brengen wel een hogere investering met zich mee.

Omvormers en uw meterkast

Zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC - Direct Current) op. Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom door de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom (AC - Alternating Current). In huis gebruikt u wisselstroom voor al uw apparatuur. Alleen wisselstroom kan uitgewisseld worden met de energieleverancier, als uw zonnepanelen meer opbrengen dan u op dat moment zelf gebruikt. Een omvormer is dus noodzakelijk bij gebruik van zonnepanelen. Het monitoren van zonnepanelen verloopt altijd via de omvormer. De omvormer dient dus uitgelezen te worden. De meeste omvormers bieden hiervoor standaardoplossingen, zoals bluetooth, Ethernet, Wifi en USB.

Het vermogen van een omvormer dient altijd afgestemd te zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. Het advies is een omvormer te kiezen die een capaciteit heeft van 80% - 110% van het totaal vermogen dat u wilt opwekken. Bij een te grote omvormer betaalt u vaak teveel en bovendien heeft de omvormer een bepaalde efficiëncycurve die meestal oploopt in de richting zijn maximale rendement. Met een relatief kleinere omvormer wordt sneller de maximale efficiëncy bereikt. Elke omvormer een minimaal wattage nodig om aan te kunnen slaan.

Belangrijk aspect bij de keuze van uw omvormer is uw huidige hoofdaansluiting. De hoofdaansluiting kan gezekerd zijn met 25A, 35A of 40A. De regel bij stroomverbruik is dat een groep een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting. Als u een 40A hoofdaansluiting heeft, dan mag op een groep dus maximaal 25A (40/1,6) aangesloten worden. Dit betekent dat u qua vermogen maximaal 25A * 230V = 5.750 Watt mag aansluiten per groep. Bij levering van stroom door de omvormer geldt de 1,6 factor echter niet. De omvormer kan namelijk nooit meer stroom leveren dan de maximale AC output zoals aangegeven in de technische specificaties. De maximale stroomsterkte van de omvormer dient slechts lager te zijn dan de gezekerde waarde van de vrije groep. 

Gaat u niet meer dan 5750 Wp aan zonnepanelen aansluiten? Dan kunt u de omvormer altijd zonder problemen aansluiten op uw meterkast. Uw omvormer levert niet meer dan 19 Ampère. Deze omvormers kunt u dus altijd aansluiten, ongeacht de grootte van uw hoofdaansluiting. De hoofdaansluiting is namelijk altijd minimaal 1 x 25A. In de groepenkast wordt een aardlekautomaat geplaatst van 20 Ampère.

Omvormers tot 15A mag u op een vrije groep van 16A aansluiten.
Omvormers tot 19A mag u op een vrije groep van 20A aansluiten.
Omvormers tot 24A mag u op een vrije groep van 25A aansluiten.

Heeft u een 1-fase hoofdaansluiting, dan dient deze minimaal 1 x 35 Ampère te zijn, of vergroot te worden van 1 x 25 Ampère naar 1 x 35 Ampère. U kunt dus gebruik maken van een 1-fase omvormer. Vergroting van de hoofdaansluiting van 1 x 25 Ampère naar 1 x 35 Ampère is in het algemeen kosteloos. 

Gaat u meer dan 5750 Wp aan zonnepanelen aansluiten, dan kan de omvormer meer dan 20 Ampère leveren. Afhankelijk van de grootte van uw hoofdaansluiting dient u in dat geval te kiezen voor een 1-fase of een 3-fase omvormer. De voorkeur gaat dan vaak uit naar een 3-fase omvormer. De stroom van de zonnepanelen wordt dan mooi verdeeld over de 3 fasen. 

U kunt de netbeheerder vragen de aansluiting te laten aanpassen naar 3x 25 ampère. Het transporttarief blijft hetzelfde. Houdt in dat geval rekening met extra kosten van circa € 200,- voor het bijplaatsen en het aanpassen van de meter. .

Typen omvormers

Er zijn verschillende typen omvormers;

  • Een centrale omvormer (1 of meerdere strings)
  • Micro omvormers
  • Een centrale omvormer met Power Optimizers

Een centrale (string) omvormer is de standaardoplossing voor daken zonder schaduw, waarbij de zonnepanelen in één vlak in één richting liggen. Dit is ook de goedkoopste oplossing. Het vermogen van de omvormer dient te worden afgestemd op het totale vermogen (Wp) van uw zonnepanelen. Meestal kunt u kiezen voor een omvormer voor een vermogen dat ca. 10% kleiner is dan het totale vermogen van de zonnepanelen. Het maximale vermogen van uw zonnepanelen wordt in de praktijk zelden gehaald.

Belangrijk bij de keuze voor een bepaald type omvormer is het feit dat bij een zonnepaneleninstallatie die in serie geschakeld is, de installatie zo sterk is als de zwakste schakel; een paneel met (tijdelijke) schaduw bepaalt de prestatie van alle in serie geschakelde zonnepanelen. Bij zonnepanelen met een omvormer per string dienen, vanwege het minimale opstartvoltage, tenminste 4 panelen per string te worden aangesloten.

Een omvormer is altijd voorzien van een z.g. MPP (Maximum Power Point) tracker. Dat is een functionaliteit van de omvormer die voortdurende zoekt naar de combinatie stroom en spanning waarbij het hoogste rendement wordt gehaald. De MPP verschuift zodra de instraling op de zonnepanelen verandert en/of de temperatuur verandert.

Een centrale omvormer heeft minimaal 1 MPP-tracker. Maar als u een situatie heeft waarbij de zonnepanelen bijvoorbeeld in verschillende hellingshoeken liggen, dan heeft u een omvormer nodig met meerdere MPP-trackers. Een micro omvormer heeft 1 MPP tracker per paneel. Een centrale omvormer voor 1 string heeft 1 MPP tracker. Een MTL (Multi Tracking omvormer) heeft 1 tracker per string, dus meerdere MPP trackers. 

 

 

 

MTL omvormers zorgen voor de omvorming van 2 of meer series aan elkaar geschakelde zonnepanelen (de strings). Op deze wijze kunt u de zonnepanelen opdelen in stukken waar geen schaduw valt en delen waar wel schaduw valt. Ook zijn MTL omvormers toepasbaar als er zonnepanelen in verschillende richtingen worden geplaatst, bijvoorbeeld een deel op het zuiden en een deel op het westen.  

 

Micro omvormers worden ook paneelomvormers genoemd.Micro omvormersworden ook paneelomvormers genoemd. Ieder paneel krijgt dan zijn eigen kleine omvormer. Elke micro omvormer zet de gelijkstroom direct om in wisselstroom. Een slechte prestatie van één zonnepaneel beÏnvloedt niet de prestatie van het totale PV systeem. Zulke systemen worden vaak toegepast bij een PV installatie waarbij de panelen verschillende hellingshoeken of oriëntaties hebben óf als er veel schaduw is. Bij een hoge mate van schaduw óf bij complexe dakopstellingen presteert een systeem met Micro omvormers meestal het beste. Micro-omvormers halen de beste prestaties uit elk afzonderlijk zonnepaneel en bieden u een uitstekend inzicht in de prestaties van elke afzonderlijk paneel. Systemen met micro-omvormers kunnen makkelijk uitgebreid worden. Een systeem met micro omvormers is wel duurder in aanschaf.

 

Een centrale omvormers met Power Optimizers is een veelgebruikte oplossing bij schaduwvorming of om monitoring per paneel te kunnen laten plaatsvinden. De centrale SolarEdge omvormer wordt gecombineerd met Power Optimizers. Een Power Optimizer is een intelligent kastje dat onder een zonnepaneel wordt geplaatst. Met de Power Optimizers vindt MPP tracking per paneel plaats. Door dit intelligente kastje wordt de energie-opbrengst van elk afzonderlijk paneel dus maximaal gebruikt. Eén of meerdere zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld tijdelijk last hebben van enige schaduw, bijvoorbeeld door bomen. Omdat bij in serie geschakelde zonnepanelen de opbrengst van de zonnepanelen wordt bepaald door het zwakste zonnepaneel, zou u zonder Power Optimizers de maximale opbrengst niet halen. De Power Optimizers zijn per paneel aan te sluiten. Een zonnepaneleninstallatie met Power Optimizers is wel duurder dan een systeem met een centrale stringomvormer, maar minder duur dan een systeem met Micro Omvormers. De efficiency van Power Optimizers is bovendien hoger dan van micro omvormers. Als u geen tijdelijke schaduwobjecten heeft en de zonnepanelen liggen allemaal in dezelfde richting, dan zullen Power Optimizers u slechts een beperkte meeropbrengst geven. Ook wanneer u alleen last heeft van schaduw van oktober tot en met maart, is een SolarEdge systeem met Power Optimizers niet altijd strikt noodzakelijk. Een voordeel van een systeem met Power optimizers is de monitoring op paneelniveau.

 

 

Omvormers vergeleken:

 

Schaduwvorming

Efficiëncy

Aantal MPP trackers

Min. opstartvoltage

Aanschafprijs per Wp

Monitoring

Centrale string omvormer

---

++++

1

80v

ca. € 0,25

Totaal

MTL stringomvormer

+

++++

1 per string

100v per string

ca.€ 0,30

Per string

Micro omvormer

++++

+++

1 per paneel

20v per paneel

ca. € 0,40

Per paneel

Power optimizer

++++

++++

1 per paneel

5v per paneel

ca. € 0,35

Per paneel

 

Heeft u een complexe situatie, met verschillende hellingshoeken, oriëntaties of schaduwvorming? WarmteBeheer.nl kan u adviseren bij uw keuze.

Montagemateriaal

WarmteBeheer.nl levert Clickfit en Flatfix montagemateriaal voor zowel schuine daken als voor platte daken. WarmteBeheer.nl levert complete montagesets voor alle zonnepanelenpakketten, maar ook losse onderdelen 

Ook levert WarmteBeheer.nl solarkabels, connectoren en apparatuur t.b.v. monitoring van zonnepanelen.

Complete zonnepanelenpakketten (PV systemen)

Wij werken uitsluitend met A-merken zonnepanelen, omvormers en installatiematerialen, waardoor u altijd verzekerd bent van een optimaal rendement en de snelste terugverdientijd. U heeft bij ons de keus uit een groot aantal compleet samengestelde pakketten, waarmee wij altijd een pakket hebben voor uw situatie.

Al onze pakketten worden standaard geleverd met het Click-fit EVO schuindakmontagesysteem t.b.v. een pannendak of het Flatfix Fusion platdak montagesysteem. Voor een snelle, gemakkelijke en professionele montage. Alle benodigde bekabeling en mc stekkers zijn uiteraard inbegrepen. 

Heeft u een z.g. “standaard-situatie”? D.w.z. Beschikt u over een dak waarbij u de zonnepanelen in één vlak, zonder noemenswaardige schaduwvorming  (in de maanden april-september) kunt plaatsen? Hiervoor heeft WarmteBeheer.nl complete pakketten samengesteld, die geschikt zijn voor elke standaard situatie en die het door u gewenste vermogen leveren. Heeft u geen standaard-situatie en wilt een een voorstel voor een zonnepanelenpakket dat geschikt is voor uw situatie? Vraag dan een offerte aan met het Offerte aanvraagformulier zonnepanelen .

 

Doe-Het-Zelf installatie van zonnepanelen

Zelf zonnepanelen plaatsen kan u al gauw een kleine € 1000,- besparen voor een gemiddeld PV systeem met 12 panelen. Het Clickfit Evo systeem met de innovatieve haak- en kliktechniek zorgt voor een robuuste, gemakkelijke en snelle montage, zonder dat u in uw dak hoeft te boren. Voor platte daken monteert u gemakkelijk met Flatfix Fusion. Met de gepatenteerde klik verbinding is montage simpeler dan ooit. Alle montagesystemen worden geleverd met een goede Nederlandse gebruiksaanwijzing. Het installeren van de omvormer en het aansluiten op de groepenkast dient uiteraard uitgevoerd te worden door iemand met voldoende kennis van elektrotechniek. Op de pagina Zonnepanelen; Doe Het Zelf Tips  wordt uitgelegd hoe het zelf installeren van zonnepanelen op een goede en veilige manier plaats kan vinden.